Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PETE SEEGER EMLÉK LÁTOGATÁS

Tekintettel arra, hogy 2016.-ban van a 30. évfordulója annak, hogy kelet Berlinben élőben is találkozhattam Pete Seeger-rel és feleségével Toshi-val, szerettem volna halálukig tartó kapcsolatunknak méltó emléket állítani. Ez a vártnál is jobban sikerült mert a tervem arról szólt, hogy készítek egy magyar Seeger típusú videó oktatót 5 húros bendzsóról, hisz Pete ingyen oktatott és segített, továbbá hazánkban a bluegrass bendzsózás az elterjedt,- és készítek egy általa kitalált és használt úgynevezett " hosszú nyakú bendzsót.Az oktatóval nem lett volna gond,- hisz a tőle kapott ajándék Vega Folk Ranger bendzsómmal elkészíthettem az anyagot.A hosszú nyakú bendzsó volt a nagy kihívás. Egy gyerekkori barátom vállalta az elkészítést de a fém alkatrészekkel már gond volt! Más utat kellett választanom és az ebay jutott az eszembe. A gyakorlatban jónak bizonyult az elképzelés! Darabonként megrendeltem az alkatrészeket és lassan összeállt a hangszer. Végül az utolsó húrtartót vártam amikor régi zenész barátom a Facebookon írt egy csipkelődést arról, hogy " úgy készül mint a Luca széke" mire azt válaszoltam, hogy be lehet szállni a gyorsítás érdekébe. Nem kis örömömre vállalta a feladatot és rövid idő alatt elkészült hazánk első Pete Seeger long neck bendzsója. A vállra akasztó utolsó munkálatait az ő lakásán végeztük és akkor kaptam egy hívás a telefonomon az Egyesült Államokból! Egy oda nősült magyar aki Pete baráti köréhez tartozott és az interneten Susan nevű felesége felhívta a Ferenc figyelmét, hogy talált egy magyar Pete Seeger barát honlapot, telefonált! Gratulált és meghívott az USA-ba, hogy találkoztassak Pete Seeger élő barátaival a vitorlás klub tagjaival és zenéljünk együtt! Így vált teljesen tökéletessé a 30.évforduló!

  Ez a honlap nem azért készült, hogy magamat vagy Pete Seegert reklámozzam. Ezt a hazánkba három country találkozónak titulált zenei világról szerettem volna a honlapon keresztül sokakat informálni, mert sajnálatosan szerények az idevágó ismeretek. Azt remélem, hogy van annyi tanulsága a történetnek, hogy nem veszi senki zokon hogy itt is publikálom a többi anyag között amit össze gyűjtöttem.

   Kívánok jó szórakozást az alábbiak tanulmányozásához.Aki nem akar 5 húros bendzsón Pete Seeger stílusban tanulni, az egyszerűen lépje át a leckéket. A tanulság levonásához pedig sok sikert kívánok!

   Induljon a történés azzal, hogy magyar nyelvű Wikipedia nem volt. Elsőre elkészítettem ezt, még Pete ekkor élt. Ide kattintással magyarul olvasható némi ismeret Pete Seeger tanítómról és barátomról.

 

 

 

Miután elkészült az oktató anyag, az alkatrészek beszerzése következett.

Pete Seeger születésnapja előtt egy nappal elkészült az első hazai hosszú nyakú 5 húros bendzsó!

Az elkészült hosszú nyakú bendzsóm tovább pörgette az eseményeket. Ennek megtekintésére az érdeklődőnek a www.tothkalman.eoldal.hu webside-re kérem, hogy kattintson és ott a Pete Seeger emléklátogatás oldalon láthatja a folytatást, mert olyan sok az anyag, hogy itt már nem lehet megnézni!